tiistai 14. elokuuta 2012

Kiitos ja kumarrus!


Geokätköilyni ei ole lopahtanut jkukkolan tekemään jäynään viime vuoden elokuussa. Silloin kyllä koin Repovedellä harrastukseni aiheuttaman pahimman kauhunhetken, kun kätköllä lokikirjaa täyttäessäni näin ilmiselvän valkoisen käärmeen parin metrin päässä kallion onkalossa. Toivuin järkytyksestä saadessani kätkön tekijältä ystävällisen pahoittelun sydämen tykytystä aiheuttaneesta pilasta.

Syy geokätköilyn hidastuneeseen tahtiini on hyvin looginen tämänikäiselle ihmiselle: Vuosi sitten selkäni pasahti. Eikä kunnon helpotusta ole tuoneet lääkärien piikit, särkylääkkeet eivätkä pari poppatohtoriakaan. Jälkimmäisten ansiosta kuitenkin pystyn kävelemään ja istumaan. Nukkuminen vaaka-asennossa tuottaa edelleenkin ongelmia. Useampia kätköjä on tullut kuitenkin etsittyä joka kuukausi, vaikka yöunet ovat jääneet vähiin ja sängystä ylös pääseminen on ollut vaikeaa seuraavana aamuna.

Vappu ei tuonut maan päällistä paratiisia
Mutta nyt iloisiin uutisiin. Odotin tämän vuoden vappua kuin lapsi joulupukkia. Vappuna näet julkaistiin Maanmittauslaitoksen avointen kartta-aineistojen tiedostopalvelu. Tai itse asiassa maksuttoman digitaalisen kartta-aineiston julkaisu tapahtui pienellä viipeellä ja portaittain.

Mutta siihen iloni sitten lopahtikin. Koin melkoisen takaiskun, kun imuroin digitaalista maastokarttaa omalle tietokoneelleni. Mittakaava oli aika suuri, 1:50 000:een. Vanhana suunnistajana muistelin suunnistuksen erikoiskarttojen olleen mittakaavassa 1:10-15 000:een.

Pahimman takaiskun koin, kun avasin koneelleni imuroimani kartan. Se ei kestänyt lainkaan suurentamista ja alkuperäinenkin koko oli epätarkka. Siihen lopahti maksuttomien karttojen imurointini. (Vasta nyt tajusin vian olevan valokuvien esikatseluohjelmassa. Kunnon kuvankäsittelyohjelmissa karttakuvaa pystyi suurentamaan tarkkuuden kärsimättä. Mutta senkään jälkeen en osannut muuta karttapalalle tehdä…)
Kolmen kuukauden mittaisen uurastukseni lopputulos: karttapalanen, joka ei toimi Garminin gepsissä.
Pailakka teki ihmeitä
Taivas repesi 27. heinäkuuta, kun Pailakka kirjoitteli geokätköilijöiden keskustelupalstalla seuraavan tekstin: ”MML kun noita aineistoja avasi vapaaseen käyttöön niin tuli ne nyt sitten käännettyä garmininkin ymmärtämään muotoon, löytyypi osoitteesta http://kartat.hylly.org/.”

Eli joku viisas geokätköilyn harrastaja oli osannut muokata Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja Garminin gps-laitteisiin sopivaan muotoon ja laittoi työnsä tuloksen yleiseen jakoon. Imuroin 28 minuutissa pailakan sivustolta koko Suomen kartan. 3,5 tuntia hurahti, kun siirsin kartan tietokoneeltani gepsiin. (Kartan kakkosversion siirsin tietokoneessani adapterin avulla suoraan mikrsoSD-muistikortille. Siinä aikaa hurahti enää 14,5 minuuttia.)

Ja toden totta. Lopputulos on loistava. Maastokartta on selkeälukuinen, sisältää kaiken olennaisen tiedon ja kestää zoomailua mennen tullen. Runsas pari kymmentä kätköä kartalla on haettu, ja kaikki toiminnot ovat sujuneet kuin elokuvissa. Elokuun alussa Pailakka on jo julkistanut kartasta uuden version, johon on lisätty mm. katujen ja teiden nimet ja numerot, veneilyväylät ja moottorikelkkareitit.

Pailakan muokkaamia karttoja voi zoomailla mielin määrin.
Reititystä en edes kaipaa
Jos oikein haluaisi saivarrella, niin autoilumoodin reitityksen puutetta voisi itkeä. Mutta sitäkään ominaisuutta ei kaipaa, jos omaa edes jonkinlaisen kartanlukutaidon. Auton ajoreitin pystyy itse suunnittelemaan, ja gepsin sinisenä välkkyvä kursori kertoo autoilumoodissakin aina oman sijainnin. Pidemmillä ajomatkoilla taas voi tukeutua autonavigaattoriin.

Pieni nyanssi on, että korkeuskäyrät, ojat, sähkölinjat yms. näkyvät kartassa teiden päällä. Tasojen järjestyksen muutos tms. voisi tuoda korjauksen tähän vähäpätöisen pulmaan.

Nyt bittinikkareilla on ainutlaatuinen mahdollisuus kehitellä erilaisia paikkatietoon pohjautuvia palveluita kunnon karttapohjille. Enää ei tarvitse tukeutua Google Mapsin tai Open Street Mapsin ylimalkaisiin karttoihin. Maanmittauslaitoksen käyttölisenssin mukaan aineistoja saa vapaasti muokata ja hyödyntää myös kaupallisesti.

1 kommentti:

  1. Oi, uusi bloggaus. :) Täytyy heti paljastaa, että sinun blogisi oli erityisen suuri syy, että aloitin kätköilyn tänä vuonna. Tänään ehkä täyteen tulee 250 löydettyä kätköä ja 5 on myös kätkettynä.

    Kiitos sysäyksestä aivan mahtavaan puuhaan, jonka vielä voi jakaa pojan kanssa. Koukussa täälläkin ollaan. :)

    VastaaPoista