keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Harrastus kuin kameleontti

Geokätköily on määritelty usein ulkoiluharrastukseksi, jossa miljoonia ja miljoonia maksavien satelliittien avulla etsitään muovipurkkeja mitä erilaisimmista paikoista. Totuuden nimissä on sanottava, että kyllä ne purkit löytyvät ihan ilman gps-laitettakin. Työkaluksi riittää usein pelkkä (ja ilmainen) Kansalaisten karttapaikka -sivustolta tulostettava peruskartta. Jahtasin noin 50 ensimmäistä purkkia Kansalaisten karttapaikan peruskartan avulla. Vanha suunnistustaito kyllä helpotti jahtia.

Mutta miten tämä muovipurkkien etsiminen voi koukuttaa niin erilaisia ihmisiä? Harrastus tuntuu kameleontilta, joka vaihtaa väriään uskomattoman paljon. Jutun juoni lieneekin siinä, että kätköjä on niin monenlaisia: yksi tykkää tyttärestä ja toinen äidistä. Jokaiselle luonteelle ja päivittäin vaihtuvalle mielialalle löytyy sopiva kätkö etsittäväksi.

Ja loppujen lopuksi kaikille ei ole edes tärkeintä purkin löytäminnen. Suurimman ilon ja riemun saattaa saada jo siitä, kun selvittää kätkön löytämiseen tarvittava koordinaatit.

Tällaiset mysteerikätköt, joissa ensin on ratkaista kätkön koordinaatit, innostavat minua vain satunnaisesti. Mutta kun sopiva vire löytyy, on koordinaattien selville saaminen suorastaan pakkomielle. Se ei hellitä otettaan ennen kuin ratkaisu on löytynyt. Itse purkille talssiminen onkin jo pelkkä draaman sivujuonne.

Multikätköt taas vievät sinua pisteeltä pisteelle. Päätepisteen lopulliset koordinaatit saat vaiheittain selville, kun löydät kaikki alkupisteet. Trullin tekemät Juustopolku-kätköt Iitissä Vuolenkoskella ovat loistava esimerkki upeisiin luontokohteisiin johdattavasta multikätköstä. Samalla tulee tallottua kilometri poikineen.

Peruskätkö on kuitenkin miun maun mukkaan paras kätkötyyppi. Siinä poimitaan suoraan netistä geocaching.com.-sivustolta kätkön koodinaatit ja etsintä voi alkaa heti. Sen verran ronkeli olen, että mieluummin talssin kauniissa luontokohteissa kuin kaupunkien keskustoissa. Urbaani ympäristö tosin kutsuu talvella, jolloin maastokätköt ovat hankalammin löydettävissä.

Geokohteet taas ovat luontokohteita, joissa täytyy selvittää kätkön omistajan asettamat tehtävät ja vielä kuvata paikalla  käyntinsä. Parhaillaan pohdiskelen Kotkassa meren rannalla olevan geokohteen jääkauteen liittyviä yksityiskohtia. Homma alkaa pian olla purkissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti