tiistai 10. toukokuuta 2011

Asevarustelua: Onko mopo karannut käsistä?

Käsigepsi Garmin Oregon

Kun pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden -sanonta pitää paikkaansa myös geokätköilyssä. Se pätee myös harrastuksessa käytettävään tavara-arsenaaliin. Olen harrastanut geokätköilyä kohta kaksi vuotta, ja kaikenlaista rekvisiittaa on tarttunut matkaan. Olen puolustellut hankintojani kaikenlaisilla selityksillä, jotka eivät koskaan liity harrastukseen. Totuuden nimessä on myönnettävä, etteivät selitykset uppoa edes itselleni.

Ensimmäinen hankintani oli gps-laite. Hommasin käsigepsin, kun poltin päreeni Trullin 40-vuotispäivien kätköllä. Tuhansien hyttysten ja paarmojen saartamana etsin metsäkätköä, jota en Kansalaisten karttapaikan tulosteella löytänyt sitten mitenkään. Peruskartan tarkkuus ei metsäkätköllä riittänyt. Kosketusnäytöllinen gepsi on Garmin Oregon 300.

Kiikarit olivat hankintalistalla, koska jotkut kätköt lymyävät korkeuksissa ja tosi hankalasti saavutettavissa paikoissa. Kiikareilla tähyämällä ne saa paikallistettua ja siten välttyy turhilta ponnisteluilta. Kun purkki on kiikaroitu, alkaa kiipeily. Myös lintuja on tullut kiikareilla katseltua, kun lukematon määrä lintutorneja on tullut kierrettyä.
Haltin vaelluskengät kaksin kappalein

Näppärä pikkukannettava Acer One tarvittiin, kun kätköjä piti etsiä netistä kesken reissujen. Työreissuilla hotelleissa sain uusimmat kätköt siirrettyä gepsiin näppärästi talon tarjoamalla ilmaisella nettiyhteydellä. Samalla välttyi kaupunkien iltahoukutuksilta.

Seuraava hankintani oli 8 megapikselin kameran omaava kännykkä. En muka jaksanut roikottaa kaulassani Canonin Powershot IS -kameraa. Matkaan tarttui Nokia N86 -kännykkä.

Canon Eos 500d
Kesäkäyttöön tarkoitetut Halti-vaelluskengät olivat hankintalistalla seuraavat. Nuukana ihmisenä ostin ne alennusmyynnistä. Heti ensimmäisellä reissulla hankalissa maasto-olosuhteissa kaatosateessa totesin jalkineiden olevan puoli numeroa liian suuret ja kiertojäykkyyden olevan aivan olemattoman.


Järjestelmäkameran hommasin, kun halusin saada paremman zoomin. Tytär peri Canonin PowerShotin. Canon EOS 500D varustettuna 55–250 millin lisäputkella täytti vaatimukseni. Heti perään totesin kameran tarvitsevan kunnon kameralaukun. Kamerareppu olikin seuraava ostos. Hetken perästä totesin tarvitsevani ulkoisen salaman, kun sisäisen salaman teho ei riittänyt mihinkään.

Teleskooppioksasakset ja
monikäyttötikkaat
Teleskooppioksasakset (4,8 m) ja monikäyttötikkaat (3,45 m) olivat viime vuonna hankintalistalla. Pihakoivusta tuli katkottua pari oksaa. Totuuden nimessä on myönnettävä, että hommasin työkalut saadakseni pari tosi hankalaa kätköä käsiini.

Lumikengät hankin jo ensimmäisenä talvena. Morpho Ultimat ostin alennusmyynnistä. Vaikka kantavuuden ylärajaan on matkaa vielä 30 kiloa, ei ainakaan puuterilumessa niillä tahdo pärjätä. Pohjia myöten niillä yleensä tarpoo, ellei talvella ole ollut kunnon vesikeliä.

Paremmat kesävaelluskengät hommasin toisena harrastuskesänä: taas Haltit ja alennusmyynnistä. Kiertojäykkyys ja koko olivat nyt kohdallaan, mutta takaiskujakin tuli. Nauhoja kiristäessäni irtosi ylin lenkki kengästä. Ne odottavat edelleen suutarin käsittelyä. Jalkinepuolen viimeisin hankinta ovat talvivaelluskengät. Nyt ei enää varpaita palele, vaikka purkkia ei pakkasessa heti löytyisikään.

Joulukuinen hankintani on Samsung Galaxy -tablet-pc. Se lyö laudalta Acer Onen. Tablettitietokoneessa on sisäänrakennettu 3g-modeemi ja wlan-nettiyhteys. Kun siihen latasi ilmaisen geokätköilyohjelman (g:ceo), on se näpsäkkä työkalu purkkijahdissa. Android-käyttöjärjestelmä kosketusnäyttöineen on simppeli ja nopea. Tabletti-pc:tä käytän reaaliaikaisen kätkötilanteen tsekkaukseen reissuillani ja toisinaan myös kätköjen nopeaan loggaukseen. Kännykän tablettitietokone hakkaa erityisesti näytön suuruudessa.

Samsung Galaxy tab ja g:ceo-kätköilyohjelma
Tehokkaat ladattavat akut sekä yhdistetty auto- ja verkkolaturi ovat alkutalven hankintojani. Niitä tarvitaan gepsiin. Sanyon Eneloop-akut kestävät pari kymmentä astetta pakkasta menettämättä tehoaan. Ansmann Poweline lcd -akkulaturi purkaa ja virkistää akut latauksen lisäksi. Omat akkunsa ja laturinsa tarvitsee tehokas taskulamppu (LightBoom MC-E, MTE M3-21), jonka hankintaan johti viime syksyn pimeys yhdistettynä rankkasateeseen.

Toiveitakin vielä löytyy: Haaveena on ilmatäytteinen kajakki. Sen avulla saisi helposti valloitettua kesäisin saarikätköt. Myös kuljetus sujuisi näppärästi pienessä geoautossa. Vappuna haaveiluni sai lisäpontta, kun tutkailin Iitin vappumiitissä Trullin kajakkia.

Tulevien hankintojen listalla ovat myös auton vetokoukku ja siihen kiinnitettävä polkupyöräteline. Toinen vaihtoehto olisi hankkia taitettava polkupyörä, joka mahtuisi pikkuauton sisätiloihin. Tosin sen käyttöaste voisi kutistua minimiin. Pakettiauton hankinta tuntuu jo itsestäkin ylimitoitetulta. Pyörä on tarpeen kesäisin kätköillä, jotka sijaitsevat kesämökkiteiden varsilla. Niille pääsy autolla on usein estetty puomein.

Ja lopuksi vastaus otsikon kysymykseen: Mopo on karannut käsistä. Ja tauti sen kun pahenee.

Ja vielä tarinan opetus: Jos ostat jalkineita alennusmyynnistä, niin älä tuijota sokeasti halpaa hintaa. Maksa mieluummin vähän enemmän, jotta saat varmasti oikeankokoiset ja käyttötarkoitukseen sopivat kengät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti