torstai 19. toukokuuta 2011

Kotiseutumuseot: Katoavaa kansaperinnettä vai digiajan tuotekehittelyä?

Puolakan talomuseo Kouvolassa
Parhaillaan vietettävän museoviikon ja eilen (18.5.2011) vietetyn kansainvälisen museopäivän kunniaksi listasin muutamia museoita, joissa olen poikennut. Kuten arvata saattaa, syy vierailuihin ei ole itse museo vaan geokätköily.

Kätköjen tekijät ovat kiitettävästi kaivaneet museoihin liittyvää faktaa kätkökuvauksiin. Näin purkkijahdissa pyörineet ovat samalla saaneet kunnon pläjäyksen paikallishistoriaa.

Alueen kulttuurihistoriallinen merkitys näkyy usein kätkörasian ja luonnollisesti myös kätkön paikan valinnassa. Purkki sijoitetaan niin, etteivät edes yli-innokkaat friikit pääse nakertamaan arvokkaiden rakennusten rakenteita. Suomeksi sanottuna kätköt sijaitsevat selkeissä paikoissa ja usein muualla kuin rakennusten yhteydessä.

Iitin kotiseutumuseo kirkonkylässä ja Puolakan talomuseo Kouvolassa ovat molemmat saaneet arvoisensa kätkörasiat. Lokikirjaa ja muuta rekvisiitta ei ole sullottu mihinkään marketien muovikrääsään. Molemmissa rasia on paikan hengen mukainen. Tästä hatunnosto Trullille ja Tynkäjoosepille. Puolakan talomuseo esittelee talonpoikaisasumista 1900-luvun alussa. Vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta.

Kuusankosken kotiseututalo
Kettumäen työväenasuntomuseo ja Kuusankosken kotiseututalo ovat tulleet tutuksi Trullin ansiosta. Pyörin alueella pidemmän aikaa gepsin juoksuttaessa paikasta toiseen. Onneksi en sokeasti luottanut gepsin lukemiin.

Hulluksi tullut värkki yritti saada minua syöksymään jyrkänteeltä alas. Luotin Trullin kätkökuvaukseen ja pysyttelin poissa jyrkänteen reunalta. Löytyihän sen kätkö lopulta ihan järkevästä paikasta. Samalla tuli alue kartoitettua ja rakennuksiin tutustuttua joka kantilta.

”(Kuusankosken) Kotiseututalon rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas, arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema kansallisromanttista tyyliä edustava koulurakennus vuodelta 1898. Rakennuksena kotiseututalo on Suomessa ainutlaatuinen ja hyvin säilynyt, kiistaton arvorakennus.” 

Sitaatti on Kouvolan museoverkkoselvityksestä. Se on ainoa myönteinen ilmaus, mitä konsultin laatimasta selvityksestä löytyy. Tosin rakennuksen nykyinen käyttötapa ei konsultin mukaan täytä museon kriteerejä.

Kotkanniemi Luumäellä
Presidentillistä ilmapiiriä pääsin haistelemaan Luumäellä. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Kotkanniemi osui työreissuni varrelle. Poikkesin kotimatkalla kuutostieltä presidentti Per Edvin Svinhufvudin (1861–1944) kotitalolle. Mukana matkassa ollut työkaveri ei pientä viivytystä paheksunut.

Elimäen kotiseutumuseo
Elimäen sekä Valkealan kotiseutumuseot saivat omat kätkönsä tänä keväänä. Asialla olivat Viitakkojim ja Pelhar. Valkealan kotiseutumuseo on vuonna 1774 rakennettu kirkkoherran pappila. Museoalueella on myös Suomen Puotimuseo eli Pokin talo. Muita menneisyyden saloja raottavia kohteita ovat olleet mm. Karralan talomuseo Iitissä, Rantapukin kievarimuseo Anjalassa, lentomuseo Kotkassa ja Lammin kotiseutumuseo.

Vastaus otsikon kysymykseen löytyy tästä linkistä: Toivolan virtuaalikylä vuodelta 1705.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti